Lite kort om typsnitt

Typsnitt kallas också för teckensnitt och det är den stil som används när du skriver någonting på dator. Du kan tänka på det som dokumentets handstil. Det gäller bokstäver och siffror och vissa är mer utmärkande än andra. Några av de kändaste är Times New Roman, Helvetica eller Comic Sans. Vilket typsnitt som används har mest betydelse när det kommer till den grafiska designen. En grafisk designer har till uppgift att göra former att se så attraktiva ut som möjligt och då är det viktigt att veta vilket typsnitt som förmedlar vad. Det kan handla om när man ska använda ett kursiverat typsnitt eller inte till exempel.

Hur ska man tänka?

För att välja ett bra typsnitt så är det mestadels magkänsla som gäller och det är sällan det finns något som är rätt eller fel. Det handlar om hur det ska se ut och ser det bra ut så kommer antagligen mottagaren också tycka att det ser bra ut. Några tips som vanligtvis nämns när man ska välja typsnitt kommer här i alla fall.

  • Ska det vara lätt att läsa?

Beroende på vad du vill förmedla så vil du att det ska vara väldigt lätt att läsa eller inte. De som oftast nämns som de typsnitt som är lättast att läsa är Times New Roman och Garamond. Å andra sidan så kan de då uppfattas som lite för ”enkla” för dem som har koll på grafisk design.

  • Se till att alla tecken finns!

Det finns faktiskt typsnitt där inte alla tecken är särskilt bra gjorda. Det kan vara för att de inte är gjorda på samma språk som du ska skriva på eller att specialtecken inte är så väl utvecklade. Kolla det innan du har skrivit klart allt. Om du märker att det inte ser bra ut så är det inte svårt att byta å andra sidan.

  • Inga ligaturer för läsbarheten!

Vill du at det ska vara lätt att läsa så gäller det att undvika ligaturer. Ligaturer är bokstäver som går in i varandra och det gör det lite svårare att läsa texten och speciellt för dem som redan har det lite svårare att läsa.

  • Ha koll på både versaler och gemener

Stora och små bokstäver med andra ord. Se till att både gemener och versaler ser bra ut och att båda alternativen fungerar.

Några tips men använd din grafiska känsla och det kommer att bli super.

Lämna en kommentar