Sveriges första butiksby – Barkarby Outlet – hjälp till ditt webbkryss

Barkarby är en handelsplats eller ett köpcentrum som ligger i kommundelen Barkarby-Skälby tillhörande Järfälla kommun strax norr om Stockholm längs med motorvägen E18. Man kan dela upp handelsplatsen i Barkarby i två större sektioner, den ena som kort och gott kallas för Barkarby Handelsplats och innehåller flera större butikskedjor i ett större köpområde samt den andra delen Stockholm Quality Outlet. Köpområdet och handelsplatsen är ett mycket populärt utflyktsmål både för besökare i regionen men också för lite mer långväga gäster.

Historien om Barkarby

Barkarby som ort och boplats har en lång historia som sträcker sig långt bak i historien. Man har hittat spår och fornlämningar från 800 år före Kristus och ortnamnet Barkarby omnämns redan 1538 i jordeböckerna.

På platsen fanns en flygplats med namnet Stockholm-Barkarby flygplats, förr även omnämnd som Hägerstalunds flygfält, med aktivitet mellan åren 1913 och 2010. Flygfältet som togs i bruk för över hundra år sen är en av Sveriges äldsta flygplatser och har varit verksamt för både militär och kommersiell flygtrafik.

Flertalet byggnader som uppfördes under tiden som flygplats finns fortfarande kvar i området och tjänar idag ett annat syfte än flyghangarer, motorverkstäder och militära förråd. Idag är de flesta kvarvarande byggnader nämligen inkorporerade i Stockholm Quality Outlets del av köpområdet Barkarby Outlet. Flertalet av dessa byggnader bär kulturminnesskydd och är till och med k-märkta.

Handelsplatsen Barkarby Outlet

Man räknar Barkarby Handelsplats i stort som Sveriges tredje största kommersiella handelsplats (enligt tidskriften Fastighetsvärlden 2017). Den ursprungliga delen av Barkarby handelsplats öppnades under 1994 men har genom åren genomgått flera större expansiva ombyggnationer.

Stockholm Quality Outlet

Den kanske mest expansiva delen av Barkarby handelsplats är Stockholm Quality Outlet, i folkmun och vardagligt tal kanske mer känt som Barkarby Outlet som invigdes i slutet av 90-talet. Denna delen av handelsplatsen utgör den absolut största delen och står för cirka 70 av de totalt 80 butikerna i handelsplatsen i Barkarby. Stockholm Quality Outlet är en så kallad outlet för fabriksförsäljning där främst varumärken driver egna butiker med minst 30% prisavdrag.

Denna del av handelsplatsen har en butiksyta motsvarande 17 000 kvadratmeter. Outletdelen består som sagt av cirka 70 butiker med över 200 olika varumärken så som GANT, Hugo Boss, Morris, Björn Borg. Under en av de senare utbyggnaderna öppnade bland annat Adidas egen butik samtidigt som man invigde en helt ny restaurangdel eller så kallad food court med sex stycken nya restauranger.

Stockholm Quality Outlet har öppet alla dagar hela året o, bortsett från vissa helg- och högtidsdagar då man håller helt stängt, mellan klockan 10 och 19. Det finns generöst tilltagna parkeringsplatser som är gratis för besökande kunder.

Övriga nämnbara butiker

Utöver Stockholm Quality Outlets många butiker och varumärken så finns det andra större kedjor och butiker i Barkarbys handelsplatsområde. Däribland är IKEA och Bauhaus två av de större aktörerna. Husqvarna Concept Store tillhör kanske inte en av de större aktörerna men de huserar i den allra första hangarbyggnaden vilket skänker en slags karaktär och lite extra historisk anknytning till butiken. Utöver dessa finns flertalet andra aktörer också på plats, bland annat Mio Möbler, Elgiganten och växtföretaget Plantagen för att nämna några.

Barkarby – Mer än en handelsplats

Avslutningsvis är det inte bara köp- och handelsplatsen kring Barkarby som expanderar, även bostadsmarknaden växer så det knakar. Man har tjuvstartat satsningen på nya bostadsområden genom byggnation av ett radhusområde strax intill skogen mot Järvafältet bakom IKEA. Järfälla kommun planerar ny infrastruktur för kommundelen i form av bland annat tunnelbana och Förbifart Stockholm som planeras vara färdigt runt 2030 har en enormt positiv inverkan på området och flödet av människor både i samt till och från Barkarby.

Lämna en kommentar